Общо показвания

септември 26, 2011

Домашен сладкиш

Ето какво похапваме за "заслаждане" последните дни с Мартин:

Домашен кейк с домашна глазура
Кексчето е много лесно, разбива се без миксер и може да му се правят вариации с плодове:

1 чаша захар
2 чаши брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
1/2 чаша мазнина (олио примерно)

Разбивате с бъркалка и изсипвате в намазнена и поръсена с брашно формичка. Печете на силна фурна, както обикновен кекс.

Тук е момента да спомена, че ползвахме пълнозърнесто ръжено брашно, кафява тръстикова захар и зехтин. Това са вариации по неволя, нямахме друго просто. Стремим се в кухнята ни да няма много изкушения.

Консистенцията на изпечения кейк не е като на традиционния кекс, не е така пухкав и мек, прилича повече на плътен хляб. Ето защо след като изстине го нарязвате по удобен начин, според формата за печене, която сте ползвали и намазвате хубаво със смес от добре изцедено мляко и домашно сладко (ние ползвахме от череши, освен това минахме сладкото малко през миксера и оставихме само няколко цели череши вътре, за украса). Оставяте леко да поеме влага и е готово за хапване.

Докато сме на въпроса с десертите, отцеденото кисело мляко е страхотна основа за всякакви вкусни сладкиши. Ние ползваме 1.5% или 2% мляко и го отцеждаме за няколко часа. Водата ползваме като айран, доста е солена между другото, вероятно купуваме мляко, в което добавят сол, макар да не е означено на етикетите.

След като е отцедено разбиваме млякото с нещо сладко, често това е мед или домашно сладко от ягоди, череши или друг леснодостъпен от село плод. Плътният сладък вкус доста добре подтиска глада за млечен шоколад. Ако пък обичате ядки, може да се добавят в сместа, става доста добре, но аз лично не обичам никакви ядки. Консумирам ги само много фино смлени в мюсли или в смеси като тази.

Освен че има по-малко мазнини от обикновения шоколад (калориите в такава смес са около 2 пъти по-малко от колкото в шоколад със същия грамаж, това разбира се не означава да ядем два пъти повече от млечните смески), по-голяма част от калориите са за сметка на протеина, от колкото в шоколадите. При някои хора поемането на протеини подтиска глада за по-дълго време. Простата истина е, че след определена възраст повечето българи просто приемат твърде много калории. Дори и да спортуват, стегнатите мускули са покрити с мазни слоеве. А колко от нас всъщност спортуват до толкова, че да поемат по 500+ калории на ден над норматива си. Аз не!

2 коментара:

chervarium каза...

prezentacija - otlichen 6. sudurzhanie - -6, smurtonosno. mozhe i da e jadlivo, no sum zabravil kakvo e zahar...

PeterStJ каза...

А какво ядеш?